Eikenhout

EIKEN­HOUT

Eiken is een zeer duurzaam hardhout dat al duizenden jaren wordt gebruikt. Het heeft een uniek nerfpatroon dat is afgeleid van de ringen van de eik. Eiken zijn een van de meest voorkomende boomsoorten op het noordelijk halfrond. Er zijn honderden soorten eikenhout; sommige zijn bladverliezend (met bladeren die afvallen), en andere zijn groenblijvend (het hele jaar door groen blad). Er zijn echter twee hoofdsoorten: witte en rode.

eigenschappen

Eikenhout heeft een smal, geelwit spinthout en een kernhout dat in kleur varieert van lichtbruin tot donkerbruin. De nerf heeft een gelijkmatige structuur, waarin de jaarringen duidelijk zichtbaar zijn. In tegenstelling tot het weerbestendige kernhout is het spinthout niet geschikt voor verwerking. De gemiddelde bruto dichtheid is 0,65 g/cm³. Met zijn hardheid en buitengewone weerstand tegen milieu-invloeden is dit hout zeer waardevol. Zowel in de grond als onder water is het hout uiterst resistent en vervormt het nauwelijks. 

Het beste voorbeeld is de Nederlandse stad Amsterdam, waar zowel het station als alle huizen langs de historische grachten volledig op eikenhouten palen zijn gebouwd. Omdat eikenhout looizuur bevat, oxideren de verwerkte metalen snel. Schroeven en spijkers roesten sneller, wat kan leiden tot verkleuring van het hout.

Alle eiken produceren eikels en worden doorgaans 60 tot 100 meter hoog. Hoewel de gemiddelde levensduur 150-250 jaar is, worden sommige eiken ruim 1000 jaar oud.

Levensduur Eikenhout

Dit hout is een van de meest hoogwaardige houtsoorten en wordt vaak gebruikt in de bouwsector bij de bouw van huizen. De beste voorbeelden zijn dakspanten of vakwerkhuizen waarvan de balken vele eeuwen meegaan. Bovendien heeft dit houtsoort een prachtig decoratief oppervlak. Daarom geniet eikenhout ook de voorkeur bij de bouw van edele massief houten meubelen. Bij wijze van historische omweg zij eraan herinnerd dat duurzaam hout in vroeger tijden onmisbaar was voor de scheepsbouw.

 

eikenhout poppelaars houtontwerp

Onderhoudstips

Omdat eikenhout uiterst weerbestendig en robuust is, heeft het geen bijzondere verzorging nodig. Beschermende coatings in de tuin of op het terras zijn in principe nutteloos. Wel kan een speciale houtolie worden gebruikt voor incidentele reiniging.

Bekijk ook de informatie over Douglashout

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-west Europa met eigenschappen van hoge duurzaamheid en sterkte en is hierdoor breed toepasbaar. Naast het gebruik van het hout van de eik maken wij ook carports, tuinoverkappingen, paarden schuilstallen en nog meer, van het prachtige douglashout. Lees meer over douglashout op onze andere informatie pagina.

Een Eikenhout weetje

Door zijn vochtbestendigheid wordt eikenhout gebruikt bij de bouw van vaten voor de productie van bier, sherry, wijn en whisky. Een bijkomend voordeel is het speciale aroma dat zich ontwikkelt tijdens de opslag in eikenhouten vaten

1
Meteen contact, klik hier