Douglashout

DOUGLAS­HOUT

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-west Europa met eigenschappen van hoge duurzaamheid en sterkte en is hierdoor breed toepasbaar. De naam Douglas hout is vernoemd naar de Schotse Botanicus Sir David Douglas die de Orgeon Pine zaden in 1827 voor het eerst in Europa introduceerde.

eigenschappen

Het hout van de douglasspar is middelzwaar en, in vergelijking met andere naaldhoutsoorten, tamelijk hard. Het krimpt weinig en heeft een goede stabiliteit. Het is sterk en elastisch. Douglashout is ook bestand tegen schimmel- en insectenplagen en vertoont een goede natuurlijke duurzaamheid bij blootstelling aan de elementen.

Hout met een fijn ringpatroon is zachter en gemakkelijker te bewerken dan hout met een brede ring. Voor buitengebruik wordt ijzervrij metaal aanbevolen voor constructieve verbindingen om verkleuring van het hout te voorkomen. Bij de oppervlaktebehandeling moet rekening worden gehouden met het vrij hoge sapgehalte van het hout, hetzij door een geschikte verf te kiezen, hetzij door het hout met een hoog sapgehalte uit te sorteren.

Door de van nature hoge duurzaamheid is Douglas een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd Vuren wat veelal schadelijke stoffen bevat om een verhoogde duurzaamheid te bereiken.

Levensduur Douglashout

Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan zolang er geen grondcontact is.

De duurzaamheid van Douglashout is te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout extra duurzame eigenschappen. Kernhout bevat hars en die zich naar verloop van tijd verhardt. Schimmels die tot rotting van het hout kunnen leiden hebben door deze eigenschap minder vat op het hout waardoor het langer goed blijft.

Bekijk ook de informatie over eikenhout

Eikenhout is een van de meest hoogwaardige houtsoorten en wordt vaak gebruikt in de bouwsector bij de bouw van huizen. De beste voorbeelden zijn dakspanten of vakwerkhuizen waarvan de balken vele eeuwen meegaan. Naast het gebruik van het hout van de douglasspar, maken wij ook carports, tuinoverkappingen, paarden schuilstallen en nog meer, van het prachtige eikenhout. Lees meer over eikenhout op onze andere informatie pagina.

Een Douglas weetje

De hoogste Douglasspar (140 jaar oud geschat) in Nederland is ongeveer 50 meter hoog en staat op het Koninklijke landgoed Het Loo bij Apeldoorn.

1
Meteen contact, klik hier